Как да преодолеем натрапчиви мисли и да направим разлика  между норма и патология?

Негативните автоматични мисли могат да причинят значителни нива на страдание и да нарушат качеството ни на живот.

Натрапчивите мисли/обсесивни проблеми/ са едни от най-осакатяващите за индивида. Хората с натрапчиви мисли могат да прекарат много часове на ден ,завладени от смущаващите си мисли, като в един момент се чувстват задължени/принудени/ да повтарят едни и същи действия/ритуали/, за да се успокоят.

Хубаво е да се има предвид, че донякъде съмнението, внушението, които са част от негативните автоматични мисли се наблюдават като процес при много хора.

Например около половината от всички нас, притежават засилени  негативни мисли, които ги карат примерно: "да проверяват дали са заключили, дали са изключили ютията."

Това, което е изключително важно да знаем е, че колкото повече се опитваме да се отървем от съмненията, толкова повече те ще си играят със съзнанието ни. Всеки човек, който иска да има стойностен живот и го е грижа за семейството му се безпокои и притеснява. Единствено на хората, които не им пука как живеят, само те може би нямат безпокойства. Всички останали имаме такива периоди. И те са знак, че ни пука и че искаме да създадем смисъл, а не че нещо ни има.

Къде е тънката граница между психичното заболяване и нормалното притеснение?

Психично заболяване регистрираме, когато сме завладени до такава степен от негативни мисли, че те се превръщат в обсесии/ натрапливи мисли/, които за да успокоим водят до компулсии/натрапливи действия/. Те не са просто безпокойства за реални проблеми от живота. Страдащия прави опити да игнорира, неутрализира и прекрати натрапливите мисли и ги разпознава като продукти на собственото си съзнание.

Чести натрапливи мисли са: Страх от заразяване, страх от инцидентно причиняване на вреда на себе си или на другите, страх да не обидите Бог, страх от педофилия...

Първата стъпка е да разберете концепцията за поддържането на проблема. Следващата е да научите как да се справите?

Потърсете специализирана помощ, сами е невъзможно!